De vorba cu speakerii Romanian Retail Convention - Gabriel Pavel Sales and Marketing Director, Romanian Business Consult

Gabriel Pavel
Sales and Marketing Director, Romanian Business Consult

1.Cum percepeti piata de retail din Romania, in prezent, comparativ cu cea internationala?

Chiar daca indicatorii de penetrare a retailului modern in Romania sunt inca sub media europeana, simtim ca ritmul expansiunii retailului modern incetineste per total. O dinamica mai mare o au retelele nationale / regionale care se concetreaza mai mult pe specializare / diferentiere. Marii jucatori deja au ajuns la un nivel de maturitate destul de mare, observat mai ales prin prisma zonelor de interes direct in businessul lor de zi cu zi (exista interes pentru extindere, dar din ce in ce mai mult exista preocupari in zona de customer satisfaction si eficienta operationala).

2.Raportandu-va la perspectiva clientilor, ce considerati ca va diferentiaza de concurenta?

Credem ca rezultatele noastre de pana acum (pornind de la cota de piata detinuta si continuand cu portofoliul de clienti si de parteneri cu care lucram acum, dupa mai bine de 23 de ani de prezenta in Romania) au in spate 2 factori majori: SPECIALIZAREA si FOCUSUL. Credem ca industria de retail (cu toate complexitatea si diversitatea ei) poate fi adresata cu succes doar prin specializare si prin atentie sporita, dedicata 100% acesteia.

3.Cum va asigurati ca strategia de atragere si loializare a clientilor, elaborata la nivel macro, este implementata cu succes de catre frontline?

Orice client doreste un commitment pe termen lung din partea partenerilor sai de business. In masura in care esti consecvent, cand nivelul tau de servicii este constant, cand abordarea ta de business este consistenta (de la nivelul Account Managerului, pana la nivelul oricarui coleg din echipa tehnica) atunci rezultatul este intotdeauna obtinerea loialitatii.

4.Cum credeti ca va evolua piata de retail din Romania, in viitorul apropiat?

Despre tendintele in retailul modern se discuta destul de mult si acestea sunt destul de evidente: omni-channel, mobile, big data, analytics etc. Toate acestea se regasesc printre preocuparile tuturor actorilor din piata romaneasca de retail. Urmeaza o perioada de decantare tehnologica (atat in zona de mobile cat si in zona de cloud si de big data, nu exista leaderi tehnologici incontestabili si inca apar modele diferite de monetizare a tuturor acestor tehnologii) dar suntem siguri ca in urmatorii 2-3 ani, aceste tendinte se vor cristaliza si vor genera solutii care vor deveni mass-market (deci accesibile din punct de vedere financiar dar si al know-how-ului unui numar tot mai mare de retaileri).