De vorba cu speakerii Romanian Retail Convention - Radu Tanase General Manager and Partner, Calif

Radu Tanase
General Manager and Partner, Calif

1.Cum percepeti piata de retail din Romania, in prezent, comparativ cu cea internationala?

Parerea mea este ca, in Romania, la momentul actual, nu putem vorbi despre o piata matura de retail. Comparativ cu tari precum Elvetia, Austria, SUA si cu tarile asiatice, inca mai avem multe de invatat, desi suntem din ce in ce mai receptivi la ceea ce inseamna un business orientat catre client.

In segmentul fast-food, noi, Calif, facem parte din acelasi « big pie » in care se incadreaza si marile francize: McDonald’s, KFC, Pizza Hut, Subway. Insa , Calif se adreseaza unui segment diferit de clienti, situat peste zona de medium income. Acestia, initial, nici macar nu doreau sa pronunte cuvantul kebab/shaorma. Un lucru fabulos a fost sa descoperim, pe baza unor studii, ca 40% dintre clientii nostri sunt femei.

2.Raportandu-va la perspectiva clientilor, ce considerati ca va diferentiaza de concurenta?

Exista cateva aspecte care ne-au diferentiat inca de la bun inceput. In primul rand, prin faptul ca am adus conceptul de kebab-boutique, unde clientii sa descopere o bucatarie orientala de bun gust. Am creat o locatie-hibrid, care ofera, in regim de fast-food, specialitati cu savoare, preparate numai din ingrediente naturale, la preturi foarte accesibile. De asemenea, nu de putine ori s-a intamplat ca persoanele care calcau pragul Califatele noastre sa creada ca se afla intr-un restaurant, nicidecum intr-un fast-food. Acest lucru se datoreaza si faptului ca am pus foarte mare accent pe tot ceea ce inseamna design de locatie si identitate vizuala a brandului, la care tinem foarte mult.

In al doilea rand, am fost foarte atenti la nevoile si preferintele cat mai variate ale clientilor nostri. De aceea, am creat produse unice si game noi, complet diferite de cele existente in piata fast-food-ului cu specific oriental. Am creat retete de inspiratie orientala cautand gusturi noi si am inceput colaborarea cu un consultant in nutritie si fitness. Astfel am creat gama Light, cu kebab-uri delicioase pentru cei care duc un stil de viata sanatos, activ. Nu in ultimul rand, am fost primii care au introdus lipia din faina integrala.

La toate acestea, se adauga, credem noi, grija permanenta pentru a oferi o experienta speciala clientilor nostri, zi de zi – de la ambientul din locatii, pana la cele mai mici detalii care le pot face ziua mai frumoasa atunci cand aleg sa ne viziteze.

3.Cum va asigurati ca strategia de atragere si loializare a clientilor, elaborata la nivel macro, este implementata cu succes de catre frontline?

Din prima zi de functionare am agreat sa avem oameni specializati in fiecare locatie deschisa. In prezent, functionam ca o mare echipa, formata din : supervizori de locatii, supervizori generali, operation manager, marketing manager, HR manager, head of production center, stock controller, traineri. Toti acesti oameni urmaresc acelasi obiectiv, acela de a implementa (fiecare in domeniul sau), la fiecare nivel, ideile noastre de business. Odata pus in miscare acest mecanism, cred cu tarie ca esti pregatit sa porti cu incredere o conversatie cu cel mai aspru juriu: clientii.

Un rol extrem de important il joaca departamentele de marketing si PR, care prin strategiile clare de comunicare ne asigura o pozitie importanta in piata. Un exemplu foarte graitor este implicarea noastra in social media, unde ne-am construit in timp o imagine coerenta, bine argumentata si gestionata. Toate aceste actiuni conteaza mult pentru noi, pentru ca ne ajuta sa ajungem cat mai aproape de clientii nostri, sa-i intelegem si sa ii fidelizam.

4.Cum credeti ca va evolua piata de retail din Romania, in viitorul apropiat?

Parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun. Desi inca nu putem vorbi despre o piata matura de retail, observ din ce in ce mai multe initiative frumoase, idei bune si, poate cel mai important lucru, tendinta noilor business-uri de a fi orientate mai mult catre client.