De vorba cu speakerii Romanian Retail Convention - Stefan Liute Strategy Director, Storience

Stefan Liute
Strategy Director, Storience

1.Cum percepeti piata de retail din Romania, in prezent, comparativ cu cea internationala?

Piata romaneasca de retail e in urma pietelor avansate din vestul Europei, America sau Japonia nu atat prin varietatea ofertei comerciale sau nivelul preturilor raportat la puterea de cumparare a consumatorului, cat prin nivelul de educatie al retailerilor si al consumatorilor. Stiu prea putine unii despre altii si de multe ori relatia dintre ei e un rau necesar, in loc sa fie o relatie realmente pozitiva.

2.Cum va asigurati ca strategia de atragere si loializare a clientilor, elaborata la nivel macro, este implementata cu succes de catre frontline?

Nu stiu sa existe date comparative si istorice (multi-anuale) privind investitiile in resurse umane facute de principalii retaileri din Romania. Dar daca astfel de date ar fi facute publice, eu unul cred ca ele ar demonstra ca investitia in proprii oameni e cea mai buna garantie ca strategiile si deciziile manageriale sunt implementate bine in frontline si ca se reflecta pozitiv in bottom line.

3.Cum credeti ca va evolua piata de retail din Romania, in viitorul apropiat?

Nu e foarte evident daca piata va evolua din initiativa retailerilor sau din cea a consumatorilor, odata cu schimbarea generatiilor. In primul caz, retailerii care demonstreaza initiativa isi vor creste sansele de supravietuire, succes si profitabilitate. In al doilea caz, in care consumatorii ii vor invata pe retaileri ce vor cu adevarat de la ei, e posibil ca unii dintre jucatorii din piata sa nu se adapteze atat de usor si sa aiba de suferit.