De vorba cu speakerii Workplace Safety Management Forum - Steluta Nisipeanu Scientific Secretary, The National Research and Development Institute of Occupational Safety

Steluta Nisipeanu
Scientific Secretary, The National Research and Development Institute of Occupational Safety

1.Cum comentati nivelul de educatie al pietei de siguranta si sanatate la locul de munca, in Romania comparativ cu alte state europene?

Agentia Europeana de Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA), prin Punctul Focal gazduit de INCDPM, pune la dispozitia tuturor statelor membre, prin strategia proprie aceleasi informatii in limba nationala. Acest fapt creaza o disponibilitate facila a informatiilor privind prevenirea si gestionarea corecta a riscurilor. Exista anual campanii de promovare a unor modalitati de prevenire a riscurilor specifice.
Anul acesta tematica este managementul stresului. Activitatea Punctului Focal din Romania este apreciata in mod deosebit la nivelul bordului agentiei.
Apreciem ca nivelul de educatiei si culturii organizationale de ssm a facut mari progrese in ultimii 7 ani atat prin cresterea numarului de companii multinationale care au promovat si in Romania bunele practici in domeniu cat si prin dezvoltarea Programelor Operationale Sectoriale in cadrul carorara s-au derulat programe de formare de competente acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari recunoscuta de Cadrul European al Calificarilor.

2.Care credeti ca sunt cele mai importante instrumente de prevenire a accidentelor la locul de munca?

1. Implementarea unui sistem de management de ssm. Exista deja un draft al standardului ISO in domeniu, 45001, care va pune la dispozitia utilizatorilor datele crearii si imbunatatirii continue a sistemului de prevenire si protectie a lucratorilor in procesul muncii.
2. Identificarea corecta a tuturor factorilor de risc si evaluarea riscurilor specifice, adecvarea planului de prevenire si protectie si intocmirea unor instructiuni proprii care sa prevada toate masurile necesare.
3. Instruirea si constientizarea lucratorilor in scopul prevenirii accidentelor si imbolnavirilor profesionale.
4. Promovarea abordarii proactive prin controlul si gestiunea permanenta a riscurilor.
5. Monitorizarea continua a performantelor si evidentierea anuala a acestora.

3.In programele moderne de sanatate si siguranta ocupationala, cat de mult credeti ca este implicat managementul stresului?

In programul Agentiei Europene de Securitate si Sanatate in Munca, managementul stresului este tematica pentru dezvoltarea de programe in anii 2014 si 2015.
2014 - 2015: Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase
Campania, care durează doi ani, se bucură de implicarea a sute de organizații din toate statele membre ale UE, din țările din Spațiul Economic European, din țările candidate și potențial candidate. EU-OSHA pune la dispoziție gratuit informații, ghiduri și instrumente practice, precum și materiale publicitare, traduse în peste 20 de limbi europene. De asemenea, EU-OSHA oferă sprijin întreprinderilor și altor organisme care doresc să organizeze acțiuni de sensibilizare. Aceasta campania va crea posibilitatea multor instruiri, constientizari ceea ce va permite o crestere a gradului de prevenire a acestor riscuri.