De vorba cu speakerii Workplace Safety Management Forum - Alin Jalea HSEQ Manager, Dalkia Romania

Alin Jalea
HSEQ Manager, Dalkia Romania

1. Cum comentati nivelul de educatie al pietei de siguranta si sanatate la locul de munca, in Romania comparativ cu alte state europene?

Din pacate, in Romania, inca suntem la un nivel destul de scazut al educatiei din punct de vedere al specialistilor. Nu sunt foarte multi specialisti cu real background in preventie in tara noastra. Majoritatea sunt acei "specialisti SSM" care doar stiu partea de hartii dar preventia se face din teren, nu din spatele hartiilor. Imbucurator, insa, este faptul ca din ce in ce mai multe companii, la inceput timid dar toate au un inceput, cauta sa angajeze specialisti in domeniul preventiei, cu un bagaj de cunostinte din ce in ce mai bogat si se apleaca mai mult spre instruirea acestor specialisti in vederea imbogatirii cunostintelor lor spre folosul companiilor. Bineinteles, acest lucru se practica, deocamdata, la nivelul companiilor mari, corporatiilor, dar usor, usor va cobori pana la nivelul tuturor companiilor mici si mijlocii.

2. Care credeti ca sunt cele mai importante instrumente de prevenire a accidentelor la locul de munca?

Comunicarea - directa si indirecta. Din punctul meu de vedere, cel mai important este sa stii sa comunici. Daca stii sa comunici, sa-ti transmiti mesajul, e mai putin important in ce fel il transmiti. Dar, e foarte important, totodata, sa stii unde se situeaza compania ta pe curba Bradley DuPont (si aici ma refer in care din cele 4 sectoare: reactiv, dependent, independent sau interdependent) si, in functie de zona in care e compania, sa dezvolti programe, proceduri, sa implici din ce in ce mai mult managementul superior si sa cresti constientizarea angajatilor la inceput prin constrangeri (regulamente si decizii interne) si mai apoi prin guideline-uri si prin brosuri si traininguri.

3. In programele moderne de sanatate si siguranta ocupationala, cat de mult credeti ca este implicat managementul stresului?

Stresul este unul din principalii factori psihologici ai accidentelor. Daca o persoana este supusa unui stres continuu la serviciu sau vine deja cu o problema in minte la serviciu, acest lucru afecteaza nu numai productivitatea ci afecteaza inclusiv siguranta persoanei respective si a celor din mediul imediat inconjurator. In Romania sunt deja companii la care programele de management al stresului sunt aplicate prin diferite metode ca team-building-uri, programe sociale ("a night out", "sport together", partide de sport cu colegii, participari la evenimente sociale si fun). Acestea sunt coordonate, in mare masura, de catre dept. HR al companiilor dar cu o foarte mare implicare a dept. HSEQ. Si daca ne referim si la stresul din timpul muncii prin care avem de dat un produs/serviciu intr-un anumit dead-line, cu un anumit buget strans, e bine ca cei din dept. HSEQ sa organizeze, din timp in timp (perioada se stabileste impreuna cu un psiholog angajat sau pe baza de contract) acele sedinte "tool-box meetings" prin care sa incerce sa destinda atmosfera si sa inteleaga si sa incerce sa ajute echipa prin consilierea managementului superior referitor la acest aspect.