De vorba cu speakerii - Bogdan Dragotoiu

Bogdan Dragotoiu

1. Este social media un instrument imperativ in calitatea experientei clientului? Considerati ca "abordarea personala" este cea mai buna forma de interactiune cu clientul?
Este un instrument extraordinar in masura in care compania poate aloca resursele necesare pentru a integra acest canal strategiei de comunicare si relationare cu clientii.
Da, este un imperativ al viitorului extrem de apropiat si un instrument foarte util si cost eficient pentru prezent. Nu se pune problema daca sa fii acolo sau nu, ci doar cum sa o faci.
Abordarea personala si interactiunea in timp real au un impact imediat, rational si emotional si, de cele mai multe ori, un raspuns informal este mai benefic decat orice alta abordare "scortoasa".

2. In era "marketingului emotional" cum masuram emotiile? Cum traducem reactiile emotionale ale consumatorilor in venituri?
Emotiile cunosc gradatii, ca orice traire umana: de la primul semn de atentie, pana la reactia minimala generata de vizualizarea unui email, conducand spre interactiunea directa, loialitate si calitatea autoasumata de "ambasador de brand".
Avantajul de necontestat al retelelor online si al mediului digital pentru companii este tocmai posibilitatea de a observa aceste reactii si de a le putea ghida spre canalul de vanzare al companiei. Este mult mai greu sa realizezi o astfel de conversie offline, unde perceptiile se schimba la fel de dinamic, iar semnalele ajung mult mai greu la companii. In zilele noastre insa trebuie sa produci aceasta experienta emotionala foarte rapid. De ex daca ai un clip, trebuie sa poti face asta in primele 10 secunde, altfel cel care il urmareste isi pierde atentia si riscul de a-l pierde este intotdeauna prezent.

3. Cum previzionati viitorul experientei consumatorului cu brandurile?
Consumatorii au asteptarile rezonabile pe care le-ar avea de la niste parteneri pe termen lung. Respectul si abilitatile de comunicare pe care le exersam cu totii in viata personala, in relatia cu ceilalti, trebuie sa se regaseasca in strategia de comunicare a brandului, subscriindu-se valorilor si culturii organizationale.
Reactia rapida, facilitata de tehnologie si completata de amprenta personala a brandului si a oamenilor care il reprezinta, este cu adevarat componenta cheie care il poate consolida sau destrama.

4. Cum ramanem competitivi intr-un mediu de business in care inovatia este continua si evolueaza intr-un ritm alert? Va rugam sa ne impartasiti viziunea dumneavoastra privind instrumentele hi-tech utile pentru "omni-channel customer experience".
Adaptabilitatea este si va fi o conditie a supravietuirii, insa adevaratii lideri vor fi intotdeauna capabili sa vada primele valuri ale "oceanului albastru". Instrumentele necesare tin de capacitatea de implementare a unui sistem integrat, inclusiv cu platformele social media, care sa ofere o imagine completa asupra clientului, dar si posibilitatea de analize predictive si studii comportamentale. Multe dintre sistemele actuale ofera facilitati in aceste directii, dar provocarea este aceea de a le integra cu succes. In acelasi timp, cultura organizationala trebuie sa evolueze pentru a pregati utilizatorii sa exploateze aceste sisteme si a le facilita colaborarea creativa.