1.Cum comentati nivelul de educatie al pietei de siguranta si sanatate la locul de munca, in Romania comparativ cu alte state europene?
In opinia mea avem capacitate intelectuala, legislatia in domeniul SSM este armonizata cu cea europeana, directivele europene sunt in cea mai mare parte implementate, insa avem carente in ceea ce priveste cultura in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
2.Care credeti ca sunt cele mai importante instrumente de prevenire a accidentelor la locul de munca?
In primul rand consider ca in orice organizatie factorul uman este cel mai important factor in prevenire si din acest motiv as pune pe primul loc constientizarea in domeniul SSM. Insa trebuie tratata la acelasi nivel si punerea in conformitate a echipamentelor de munca cu standardele de siguranta si asigurarea unei mententante corespunzatoare a acestora. Dotarea cu Echipament Individual de Protectie corespunzator riscului la care este expus lucratorul in realizarea procesului de munca este importanta in prevenirea accidentelor dar numai atat timp cat lucratorii vor fi si instruiti corespunzator cu privire la utilizarea si intretinerea acestuia.
3.In programele moderne de sanatate si siguranta ocupationala, cat de mult credeti ca este implicat managementul stresului?
Managementul stresului ar trebui sa fie obligatoriu parte integranta din programele moderne de SSM. Din pacate legislatia noastra in domeniu nu face referire la stres si prevenirea aparitiei lui, iar angajatorii se raporteaza doar la conformarea cu prevederile acesteia si omit din programele lor de SSM o astfel de abordare in prevenire.