De vorba cu speakerii Workplace Safety Management Forum 2015 - Mircea Dovleac | Health and Safety Coordinator, Tenaris Silcotub

1.     Care sunt modalitatile / instrumentele cu ajutorul carora monitorizati costurile generate de concediile medicale? Cum gestionati impactul acestor costuri la nivelul organizatiei ?  
Dispunand de serviciile unui cabinet medical de companie, monitorizarea periodica a morbiditatii coroborata cu alte referinte specific ne permite sa observam la timp evolutii, situatii limita, si chiar sa tinem sub control cazuri individuale care altfel ar putea genera timp de lucru pierdut. In acelasi timp, prevenirea imbolnavirilor este una dintre prioritatile prevazute in Politica Grupului Tenaris, sub egida unui sistem de management certificat in raport cu OHSAS 18001. Un exemplu – un impact relevant in afectiunile generatoare de concedii medicale il au bolile metabolice, pentru care controlul tratamentelor este esential, altfel am inregistra fluctuatii relevante ca abseenteism.  

2.     Ce masuri de siguranta si securitate in munca aplicati pentru angajatii care lucreaza in afara biroului sau a unui workplace stabil? (ex: agenti de teren, angajati cu program flexibil, etc)
 
Dat fiind specificul activitatii multor colegi, incluzand programul flexibil, delegatii, sau chiar lucrul la domiciliu, compania a dezvoltat si sub acest aspect sistemul de management, oferind aceste conditii, unele dintre acestea ca beneficii, in conditiile aplicarii stricte ale unor proceduri interne specifice. Analiza statistica tine sub control si aceste aspect, iar in cadrul micro colectivelor se planifica aceste practice astfel incat sa se mentina conditiile de oportunitate si echitate. Inclusiv transportul angajatilor trebuie sa aiba loc in conditii de siguranta prescrise, procedurate.   

3.     Ce masuri de prevenire a afectiunilor ocupationale folositi, avand in vedere specificul activitatii si caracteristicile angajatilor care o desfasora? (varsta, afectiuni cronice, etc) ?
 
Pentru noi, prioritatea o reprezinta normalizarea conditiilor la nivelul tuturor locurilor de munca, atat operational cat si ca ergonomie. Adica ne preocupa prioritar combaterea riscurilor din mediul de munca la sursa, sau cel putin separand lucratorul de sursa de risc. In cazurile in care nu am reusit acest lucru, in afara contramasurilor clasice, aplicam prevederile art. 14 al L 319/2006, acordand alimentatie de protectie si antidot. In acelasi timp, monitorizarea periodica, nu doar anuala a sanatatii lucratorilor, ne permite sa tinem sub control efectele expunerilor, incepand cu grupurile de risc specific (vechime, varsta, femei, bolnavi cronici etc). Totusi, trebuie sa evidentiem ca actiunile de constientizare fata de riscuri si efectele lor, cu suportul personalului cabinetului medical si al serviciului de medicina muncii, este esential. Oricat ar interveni sistemul de management, prevenirea incepe de la angajarea fiecarui lucrator in acest demers.  

4.     Cum dezvoltati interesul si implicarea angajatilor in semnalizarea/ prevenirea riscurilor, imbunatatirea conditiilor de lucru si a altor politici si actiuni SSM?
 
In cadrul sistemului de management, exista mai multe instrumente si referinte motivationale pentru a scoate la suprafata riscurile potentiale, sursele acestora, cu aportul implicit al lucratorilor. Lunar, se acorda un bonus salarial pentru acest demers, saptamanal se deruleaza consultari la locul de munca intre lucratori si factorii de raspundere, iar expunerile necontrolate (ca si alte componente ale prevenirii) sunt inregistrate intr-un suport informatic polivalent propriu, numit TSE (Tenaris Safety & Environment). Acest suport, deschis si intre companiile grupului, asigura transparenta, accesul la informatii si solutii performante, dar ne ofera oricand statistici sectoriale, partiale ori de bilant. Tot aceast vast demers se regaseste in identificarea criticitatilor, a comportamentelor gresite sau a conditiilor riscante, si ne ofera facil suport pentru interventii tematice sau punctuale, investitii, reorganizare. Inclusiv evaluarile de risc pe posturi si operatii, instructiunile, sunt influentate de acest intreg proces, devenind repere imbunatatite continuu. Iar acest lucru se reflecta clar in evolutia ultimilor zece ani de activitate, motivand concret angajatii si coleboratorii sa renunte la a se lasa condusi de sansa si sa se implice in efortul de control al oricarui risc. Astfel, impactul de risc, in descrestere, nu mai poate fi deloc neprevazut, spectaculor, sau – in primul rand – des si repetitiv.  

5.     Care sunt modalitatile prin care asigurati recunoasterea importantei, vizibilitatea si pozitionarea departamentului SSM in cadrul organizatiei?
  Asa cum am precizat anterior, Grupul Tenaris, Silcotub SA, aplica o politica dedicata calitatii, sanatatii ocupatioanle, securitatii in munca si protectiei mediului. In primele paragrafe ale celui mai important document al grupului, se specifica faptul ca angajarea, colaborarea, si alte aspecte aferente specificului Tenaris, sunt conditionate inca de la inceput de contributia directa, personala, la mentinerea unui mediu de munca in siguranta. In subsidiar, departamentele si responsabilii SSM sunt subordonati direct managementului, orice activitate, orice analiza sau initiativa, la orice nivel, incepe cu evaluarea sigurantei, cu evaluarea si instruirea sub acest aspect. Mai mult, la toate nivelele de activitate sunt precizate obiective clare, specifice pentru controlul riscurilor. In cadrul grupului Tenaris functioneaza o universitate corporatista, cu filiala si la Silcotub Zalau. Cred ca este elocvent sa reliefam faptul ca fiecare angajat are de parcurs o curricula anuala de studiu, in cadrul careia cursurile de SSM si Mediu reprezinta aproximativ jumatate din total. Iar acest lucru se reflecta in orientarea profesionala spre siguranta, responsabilitate si motivare.