De vorba cu speakerii Workplace Safety Management Forum 2015 - Eugen David | Health and Safety Expert, Prevalia CGP

1.      Care sunt modalitatile / instrumentele cu ajutorul carora monitorizati costurile generate de concediile medicale? Cum gestionati impactul acestor costuri la nivelul organizatiei ?  
Extrem de utila ar fi o baza de date dezvoltata si actualizata in permanenta de Departamentul RU si structurata conform schemei de incadrare. Astfel poate fi urmarit absenteismul general pe locuri de munca/sectii/etc, nu doar cel reprezentat de concediile medicale, costurile putand fi ulterior identificate in functie de valoarea orei de munca, scaderea productivitatii, etc. Motivele absenteismului pot releva si eventualele probleme generate de conditiile de munca: ergonomie, igiena, microclimat, organizare si conducere, etc.,  evaluarile specifice  putand apoi identifica aceste probleme si oferi solutii de eliminare sau diminuare a acestora si implicit a costurilor aferente.  

2.     
Ce masuri de siguranta si securitate in munca aplicati pentru angajatii care lucreaza in afara biroului sau a unui workplace stabil? (ex: agenti de teren, angajati cu program flexibil, etc)
 
Este dificil de stabilit un set de masuri de securitate si sanatate specific angajatilor din categoriile amintite fara o detaliere a sarcinilor de munca. Consider ca in aceste situatii cea mai mare problema ar fi cea a securitatii rutiere, dar si in acest caz identificarea celor mai eficiente masuri necesitand o analiza personalizata si elaborarea unui Plan de Securitate Rutiera conform standardului ISO 39001, Managementul Securitatii Rutiere.

  3.      Ce masuri de prevenire a afectiunilor ocupationale folositi, avand in vedere specificul activitatii si caracteristicile angajatilor care o desfasora? (varsta, afectiuni cornice, etc) ?  
Problemele de sanatate legate de munca sunt de asemenea consecinte ale expunerii la factorii de risc profesionali din categoriile igiena industriala (zgomot, vibratii, temperature, umiditate, agenti chimici, etc.), ergonomie (manipulare manual mase, miscari repetitive, pozitii fortate) si psihosociologie (riscuri psihosociale). Si in aceste situatii doar evaluarile specifice (zgomot, vibratii, ergonomie, microclimat) pot oferi masuri eficiente de prevenire dintre care, generalizand, putem enumera: alegerea EIP adecvat in functie de valorile si caracteristicile expunerii la noxe, redimiensionarea sistemelor de ventilatie si/sau exhaustare si de iluminat, rotatia pe posturi sau sarcini de munca in cazurile de suprasolicitare fizica,  micsorarea normei de munca pentru tura de noapte, adaptarea suprafetei de lucru la dimensiunile antropometrice ale lucratorului, instruire adaptata nivelului de pregatire si cu accent pe explicarea riscurilor si a consecintelor, etc.    

4.     
Cum dezvoltati interesul si implicarea angajatilor in semnalizarea/ prevenirea riscurilor, imbunatatirea conditiilor de lucru si a altor politici si actiuni SSM?
  Implicarea reala a lucratorilor presupune comunicarea in ambele sensuri “de sus in jos” si “de jos in sus” atat in cadru informal, cat si formal. Implicarea informala, utila in cadrul firmelor mici presupune intalniri si conversatii ad hoc. Acestea sunt initiate, de obicei, de conducere in timpul programului de munca atunci cand se discuta sau sunt analizate sarcinile de munca, etc. sau in timpul pauzelor. Acest tip de abordare informala necesita prezenta consistenta a conducerii in zonele de productie. Implicarea formala, in afara organizarii CSSM, poate presupune: - Instructaje inaintea la inceputul schimbului sau a sarcinii de munca sau atunci cand modificarile conditiilor pot afecta lucratorii. Instructajul ar trebui sa contina discutarea lucrarii si solicitarea ca lucratorul sa compare masurile de prevenire si protectie si procedura de lucru stabilita in urma evaluarii riscurilor. Trebuie sa li se dea lucratorilor posibilitatea sa puna intrebari si sa-si exprime punctele de vedere.
- Discutii punctuale concentrate pe riscuri specifice (ridicare greutati, alunecari si impiedicari, caderi de la inaltime, etc.). Discutiile trebuie sa fie clare si concise si sa sublinieze relevanta subiectelor pentru anumite sarcini. Discutiile punctuale se dovedesc deosebit de folositoare atunci cand sunt purtate pe marginea unor incidentele periculoase. Acestea trebuie sa constituie oportunitati pentru ca lucratorii sa-si expuna ideile.
- Unul dintre mijloacele utilizate cu success pentru ca lucratorii sa-si exprime ingrijorarile si sugestiile poate fi o cutie de sugestii. Astfel de cutii au avantajul de a le permite lucratorilor sa-si pastreze anonimatul. Un mod bun de ai incuraja este un sistem de premiere bilunara sau lunara a celei mai utile sugestii.  

5.     
Care sunt modalitatile prin care asigurati recunoasterea importantei, vizibilitatea si pozitionarea departamentului SSM in cadrul organizatiei?
   Importanta, vizibilitatea si pozitionarea departamentului SSM sunt determinate in primul rand de implicarea angajatorului, a personalului de conducere si de valoarea profesionala a expertilor SSM. Prin definirea unei politici clare de securitate si sanatate in munca, crearea si dezvoltare unei culturi organizationale a securitatii si sanatatii si integrarea in toate activitatile si la toate nivelurile a obiectivelor si valorilor asumate, Departamentul SSM isi poate castiga recunoasterea  in cadrul organizatiei.