1. Este social media un instrument imperativ in calitatea experientei clientului? Considerati ca "abordarea personala" este cea mai buna forma de interactiune cu clientul?
Utilizarea canalului social media, alaturi de canalele conventionale de comunicare, este un diferentiator in calitatea experientei clientului datorita trendului consumatorilor de a migra de la comunicarea telefonica la cea scrisa (email, blogging, chat). In acelasi timp trebuie sa fim constienti de uriasa transparenta si vizibilitate asupra calitatii serviciului pe care acest canal il ofera catre un nr mai mare de clienti/potentiali clienti in acelasi timp.
Abordarea personala este cea mai buna metoda de apropiere fata de clienti care sustine crearea unei relatii de parteneriat cu acestia atata timp cat este folosita in acord cu clientul si este adaptata corect la situatie. Altminteri, efectele produse de o abordare nepotrivita pot anula orice fel de conectare cu clientul.
2. In era "marketingului emotional" cum masuram emotiile? Cum traducem reactiile emotionale ale consumatorilor in venituri?
Marketing-ul emotional vine cu aceasta componenta noua de intelegere a starii de spirit, a stilului de viata si in consecinta a emotiilor pe care consumatorul le traieste/le poate trai alaturi de un brand. Acesta pleaca de la intelegerea corecta a vietii consumatorilor si astfel se ajunge la descoperirea punctului/punctelor tensionate/sensibile din vietile acestora. Tot ce trebuie facut este adresarea corecta a acestor puncte sensibile care pot fi usor atinse prin intermediul marketing-ului emotional. Desigur ca segmentarea corecta a clientilor plecand de la starile de spirit ale consumatorilor este un alt element cheie. O profunda intelegere a vieții consumatorilor alaturi de o intelegere a comportamentului de consum-cumparare conduce in mod inevitabil catre o creștere a afacerii. Beneficiile emotionale sunt cele mai eficiente atunci cand vrei ca brand-ul tau sa fie "on top of mind-ul" clientului. Pentru a avea reactii emotionale marketing-ul trebuie sa fie unul emotional iar daca emotiile transmise sunt cele corecte atunci cu siguranta ca acestea se vor converti si vor genera comportamente care la randul lor vor genera venituri. Astfel se obtin clientii pe viata si chiar ambasadori ai brandului.
3. Cum previzionati viitorul experientei consumatorului cu brandurile?
Brand-ul este si va fi in continuare cheia de legatura dintre business si consumator. Consumatorul isi aminteste despre cum s-a simtit in legatura cu un brand si despre ceea ce spune brand si are legatura cu el. Cu cat potrivirea dintre personalitatea brandului, a emotiilor si valorilor pe care le transmite si valorile, starea de spirit si stilul de viata ale consumatorului este mai mare cu atat experienta consumatorului este mai placuta si va genera consum si loialitate.
4. Cum ramanem competitivi intr-un mediu de business in care inovatia este continua si evolueaza intr-un ritm alert?
Wayne Gretzky, poreclit "The Great One" este considerat cel mai mare jucător de hochei din toate timpurile si a zis: "Ceilalti jucatori se duc unde se afla pucul, eu ma duc acolo unde urmeaza sa se afle pucul". Investitia in inovatie este o metoda care te ajuta sa fii inaintea celorlalti si sa te diferentiezi. Nu ai cum sa ramai competitiv daca nu inovezi fie in tehnologie, procese, experienta clientului etc.